Impressie retraite september 2019

De retraite in september 2019: deelnemers aan het woord

Reviews:

Net terug in Nederland na de 7 daagse schrijf-retraite en nu al last van heimwee. Wat een bijzondere ervaring. De focus lag weliswaar op het schrijven maar het was zoveel meer dan dat. Marlies, als docente ben je niet alleen kundig met een scherpe blik, maar ook een warme persoonlijkheid die afstemt op ieders niveau. Respectvol, geïnteresseerd en een grote dosis humor. De dagen vlogen voorbij en er is veel geschreven, geleerd en gelachen. Op een prettige manier daagde je mij uit over de grenzen van mijn comfort-zone te gaan. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Je persoonlijke aandacht, voor ieder die aan de cursus deelnam, was hartverwarmend. Je bent een prachtig mens Marlies. En Bali? Wat een fantastische plek voor een schrijf-retraite. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!- Jose De N., deelnemer Eat Stay Write september 2019

“Denk aan een prachtige villa met zwembad. Volkomen rust achter een dikke poort. Koele, ruime kamers met veel privacy. Schattige hagedisjes op de muur en elke dag een heerlijk ontbijt. Op tien minuten lopen van diverse eettentjes en/of het strand. Schrijven onder goede, zeer professionele begeleiding. Veel persoonlijke aandacht voor ieders verhaal.

Ik heb hier zoveel geleerd, over het schrijven zelf en over hoe ik in mijn eigen schrijfproces sta: wanneer en hoe ik afstand moet nemen om beter te kunnen schrijven.

Veel ruimte voor jezelf, je eigen verhaal. Oefeningen om je op gang te helpen. De keuze tussen samen leuke spots op Bali ontdekken of toch liever alleen.

De schrijversvilla 2019

Een aanrader!

Volgend jaar graag weer!” Elsbeth De J., deelnemer Eat Stay Write sept. 2019

“Tijdens het gezamenlijke ontbijt de dag doornemen. Wat is de bedoeling in de ochtend, wat gaan we doen in de middag. Overzichtelijker kan mijns inziens niet.Na de individuele lunch kwamen we weer bij elkaar om de volgende oefening aan te pakken. Door tot aan het eind van de middag. Prima tijdspanne: op deze manier kon ik mij ook voldoende concentreren op de oefeningen. Hoewel het uiteraard de bedoeling is dat je meedoet met de lessen, was de afgesproken keuzevrijheid prettig. Als je om wat voor reden dan ook niet toekwam aan een oefening, deed Marlies daar niet moeilijk over, en gaf je de ruimte later de draad weer op te pakken.
De rustdag op dag 4 van de 6 viel bij mij in de smaak. Even het schrijven loslaten. Ieder op de eigen manier genieten van wat Bali te bieden heeft.

Tijdens de introductie gaf je aan dat je het midden zocht tussen creëren van het groepsgevoel tegenover voldoende individuele bewegingsvrijheid. Ik vind dat dit goed is gelukt. Dit merk ik aan het gegeven dat ik mij al spoedig veilig genoeg voelde bij de andere cursisten om wat persoonlijke zaken te behandelen in verhalen. Om daarna weer met mijn echtgenote te gaan lunchen, bijvoorbeeld.

De groep: ieder mens is verschillend, iedere levenservaring is anders. Dit maakt het voor mij interessant om deel uit te maken van een kleine groep. Het houd je uit de anonimiteit. Ik vind het prettig om ervaringen, op welk gebied dan ook, te horen. Ik kan zeker iets met de zienswijzen van anderen. Niet alleen op gebied van toekomstige schrijfsels, ook op het gebied van levenservaring.” Melvin Van D. deelnemer Eat Stay Write september 2019

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close