schrijfretraites 2020

8 september – 15 september 2020: Eat Stay Write editie Bali – door Covid kan deze retraite in Bali helaas niet doorgaan. In augustus/september 2021 zullen er wel retraites op Bali plaatsvinden (zie onderaan deze pagina). Houd deze site in de gaten voor de details.

27 – 30 oktober 2020

Schrijfdriedaagse Eat, Stay, Write editie Friesland.

In het kleine, landelijke dorpje Engwierum, organiseer ik van dinsdag 27 oktober tot vrijdag 30 oktober, een schrijfretraite, waarbij ik je ga leren hoe je een boek of verhaal kunt schrijven. Ik geef er antwoord op al je ‘hoe kan ik…’ – vragen die betrekking hebben op het schrijven.

We gaan in een kleine groep (maximaal 5 deelnemers) aan de slag met alle aspecten van het schrijven. Het worden inspirerende en intensieve dagen, en je gaat dan ook naar huis vol inspiratie, inzichten en nieuwe vaardigheden. De dagen zijn volledig verzorgd en je krijgt een eigen slaapkamer, die je niet hoeft te delen.

Tijdens deze dagen ga je aan de slag met allerlei aspecten van het schrijven. Je gaat columns schrijven, monologen en dialogen, je gaat aan de slag met personages, verhaallijnen, genre’s, research, het lastige middenstuk en nog veel, veel meer. Ook ga je werken aan een eigen schrijfplan, en beoordeel ik een door jou geschreven stuk (maximaal 2000 woorden), om je ook op gerichte, individuele wijze te kunnen helpen door middel van een schrijfcoachingsgesprek. Dit stuk mag je ook voorafgaand of juist na de retraite aan mij sturen.

Programma:

 • Dinsdag 27 oktober ontvangst tussen 13.30 – 14.30 uur in de boerderij waar we zullen verblijven. Met koffie, thee en iets lekkers, leren we elkaar kennen en praten we over onze eventuele schrijfervaring. Daarna gaan we aan de slag tot 17.30 uur. Rond 19 uur gaan we eten en daarna nog een uurtje verder aan het schrijven. Daarna staat het je vrij te doen wat je wilt.
 • woensdag 28 en donderdag 29 oktober: na het ontbijt, gaan we aan de slag. Rond 13 uur lunchen we, om daarna weer door te gaan. We ronden om 17 uur af, en om 19 uur is er weer een avondmaaltijd. Na de maaltijd op woensdagavond ga ik nog even in op hoe je bij een uitgever terecht zou kunnen komen en welke platforms er zijn voor publicatie.
  Donderdagavond na het avondeten, vertel ik je hoe je een gedegen schrijfplan kunt maken voor jezelf.
 • vrijdag: na het ontbijt, heb je nog gelegenheid om vragen te stellen die je nog hebt. Om 10 uur is Eat, Stay, Write editie Friesland afgelopen.

Er is in de omgeving erg veel te zien en doen, dus wie wil, kan er op deze dag nog zelf op uittrekken!

Voor wie?

De retraite is voor iedereen die geen of al een middelmatige schrijfervaring heeft. Voor iedereen die misschien eens een boek wil schrijven of aan een verhaal wil werken. Voor iedereen die vastzit in een boek of verhaal. Voor iedereen die alleen maar wil schrijven voor zichzelf en misschien een kleine kring, maar ook voor iedereen die wel dat grote publiek zoekt. Kortom: voor iedereen die zin heeft in een inspirerende schrijfdriedaagse!

Kosten en boeken

Conform RIVM maatregelen, zijn we (inclusief mijzelf) met maximaal 6 personen in de boerderij. Iedereen heeft daarbij dan ook zijn eigen slaapkamer.

Wat is inbegrepen:

 • intensieve en inspirerende schrijftraining, inclusief een syllabus
 • 3 overnachtingen in een eigen slaapkamer, met opgemaakte bedden en handdoeken, in een prachtige boerderij in Engwierum. (www.indewij.nl)
 • 3 maaltijden per dag, startend met avondeten op dinsdagavond, 27 oktober en eindigend met ontbijt op vrijdag 30 oktober (dus totaal drie maal ontbijt, drie maal avondeten (een keer Aziatisch om toch een beetje in de sfeer van Bali te blijven, een keer Italiaans, een keer nader te bepalen , twee maal lunch)
 • gedeelde badkamer
 • koffie/thee (voel je vrij om ook je eigen lievelingsthee mee te nemen)
 • wat lekkers op de eerste middag
 • voor overige drankjes zal een klein bedrag gevraagd worden
 • schrijfbeoordeling en -advies op basis van een ingestuurd stuk van max. 2000 woorden (dit mag voorafgaand aan de retraite ingezonden worden of juist daarna, als je na de retraite wilt dat ik je van advies en suggesties voorzie).

Kosten: 425,- euro p.p.

Hoe geef je je op?

De inschrijving is open vanaf nu. Mail me via eatstaywrite@gmail.com ovv Friesland 2020. Inschrijven kan tot 12 oktober. Vol = vol. Er geldt een minimum van 3 deelnemers.

Annuleren en aanbetaling: wanneer je geboekt hebt, doe je een kleine aanbetaling van 150,- euro. Annuleren is tot 1 oktober mogelijk, je krijgt dan je aanbetaling terug. Na 1 oktober 2020 ben je je aanbetaling kwijt. Ik raad je aan een annuleringsverzekering af te sluiten.

Nog even dit: 2020 is een uitdagend jaar gebleken en dat zal het nog wel even blijven. Uiteraard wil ik dat je veilig bent – daarom werk ik niet met gedeelde slaapkamers, ook al zijn sommige slaapkamers geschikt voor meerdere personen. Mochten we door maatregelen deze week moeten verplaatsen of annuleren, dan krijg je gewoon de mogelijkheid je geld terug te krijgen. Ik ga ervan uit dat je geen klachten hebt wanneer je naar Eat Stay Write komt en dat we binnen de boerderij, ons aan geldende hygiene regels houden. Verder houden we de C van corona lekker buiten de deur en gaan we het vooral hebben over de C van creativiteit. Ik kijk er enorm naar uit je te mogen ontvangen tijdens Eat, Stay, Write – de Friesland editie!

************************************************************************************************

Zomer 2021 – Wat is JOUW verhaal #ownyourstory – Bali

Misschien heb je iets heel bijzonders in je leven meegemaakt, iets dat je graag wilt delen met anderen – of gewoon voor jezelf schrijvend een plek wilt geven.
Soms gebeurt er iets in je leven dat je niet zo gepland of gewild
had. Het dwingt je om anders naar dingen te kijken, om je leven
weer even te resetten. Een fase van transitie.
Wil jij je levensverhaal (of dat van een naaste) of je ondernemingsverhaal op leren schrijven,
dan is dit je kans #ownyourstory!

Vanwege de situatie op dit moment, zal de data en de plaats later dit jaar hier bekend worden gemaakt. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Stuur dan een mailtje via deze link met als onderwerp mailinglijst OWN YOUR STORY.
Voorjaar 2021 #OWNYOURSTORY

Het gebeurde mij toen ik ging scheiden. Die onverwachte wending in onze relatie en mijn leven, zag ik niet aankomen. Ik had ook juist mijn moeder verloren en daarbij verliet het eerste kind het nestje. Het was, al met al, erg veel verlies en verandering.

Om ermee te kunnen dealen, begon ik het ‘van me af’ te schrijven. Dagboeken vol. Uiteindelijk groeide daar een boek uit. Het is maar een scheiding.

Het belang van 'eigenaar zijn' van je eigen verhaal.

Ik ontdekte hoe belangrijk het is dat je de eigenaar bent van je eigen verhaal: OWN YOUR STORY. Niemand anders weet hoe jij je verhaal hebt ervaren – laat een ander dat dus ook niet voor je invullen. Own your story. Door het op te gaan schrijven, wordt het helemaal j o u w verhaal en helpt het je het grotere geheel te zien. Het leert je nadenken over wat JIJ nu eigenlijk wilt met de life-changing ervaring die je hebt ondergaan.

Wat is jouw verhaal?

Schrijven helpt je bij het verwerken van dergelijke ingrijpende levensveranderingen. Het mag een plek krijgen – op papier. En met dat verhaal kun je anderen weer inspireren.

Ik wil je helpen jouw verhaal te schrijven. Want iedereen heeft zijn eigen verhaal! Door het op te schrijven, legitimeer je wat je hebt meegemaakt. Je hoeft het niet voor publicatie te schrijven. Je wilt het misschien voor jezelf houden. Of delen met een paar naasten, zodat zij begrijpen wat je hebt meegemaakt.

Ik ga je helpen een dergelijk persoonlijke ervaring op te schrijven zodat het leesbaar wordt. Je gaat aan de hand van oefeningen reflecteren op je verleden, op het nu en je gaat je dromen en toekomstwensen opschrijven. Het wordt een zeer persoonlijk journal, dat je gaat helpen in je proces naar een nieuwe levensfase.

Het gaat om het verhaal ‘ownen’ en om positieve empowerment!

Voor wie?

Deze speciale retraite #watisjouwverhaal, is bedoeld voor iedereen die iets persoonlijks wil leren schrijven – (een deel van) je levensverhaal. Het maakt niet uit of je al eerder geschreven hebt, of juist veel schrijfervaring hebt. Ik pas het aan op ieder niveau. Het maakt ook niet uit wat je hebt meegemaakt – een scheiding, de dood van een dierbare, een faillissement, een onverwachte wending in je leven, een transitie, een leeg-nest dat hard aankomt, een ziekte waar je mee moest leren dealen, maar ook bijvoorbeeld hoe je van niets een heel bedrijf wist te starten.

Je leert hoe je een zeer persoonlijk verhaal voor een breder publiek kunt schrijven – ook als je het alleen maar voor jezelf wilt opschrijven. Je kunt sparren met de andere cursisten als je dat wilt. Je leert door het op te schrijven anders te kijken naar je eigen proces.

Het gaat ook om positieve empowerment, zodat je weggaat met een boek vol plannen en inzichten, en een hoofd vol mooie herinneringen aan deze week.

Voor deze week moeten minimaal drie deelnemers zijn.

Data en kosten

Deze informatie volgt later dit jaar

#watisjouwverhaal #ownyourstory

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close