Blog

Bali? Waarom en wat op Bali? FAQ

Eat Stay Write vindt plaats op Bali, in Valencia, Zeeland en Breda. In dit blog leg ik je graag uit waarom ik voor Bali heb gekozen.

Als kind woonde ik (van mijn 9de tot mijn 17de) op Java. In die tijd vlogen we meerdere malen per jaar naar Bali, om er vakantie te vieren. Het was immers maar 30 minuten vliegen. We gingen dan altijd naar Sanur, een van de oudste toeristische plekken van Bali. Toen niet meer dan een paar hotels en wat restaurantjes aan het strand. Later gingen we ook naar Kuta en Legian, waar het hipper en jonger was. Ubud was niet meer dan een klein kunstenaarsdorpje, nauwelijks toegankelijk.

Mijn liefde voor het eiland ontstond wel in mijn jeugd. Waar Indonesië islamitisch is, wordt op Bali hindoeïsme geleefd. Het is een eigen vorm van het hindoeïsme, niet geheel vergelijkbaar met dat in India. Het maakt de sfeer op het eiland heel fijn en prettig. In het dagelijkse leven kom je nog altijd al die uitingen van het geloof tegen. Zo liggen alle straten, winkels, hotels en zelfs het strand vol met kleine canang sari – kleine mandjes met offers voor de goden. Stap er niet op – dat is weinig respectvol.

Bali is inmiddels uitgegroeid tot een eclectische mix van hippies en surfers (Uluwatu), expats (Canggu), pensionados (Sanur), backpackers (Ubud, Seminyak), de nieuwe rijken (Nusa Dua) en – uiteraard – de lokale bevolking, die meedeint met al dat toerisme. Je komt er mensen uit de hele wereld tegen en het eiland biedt alles: tempels, groene rijstvelden, hippe clubs, geweldige restaurants, kleine warungs aan de straat om te eten, hippe boetieks, straatmarkten, de mooiste zonsondergang, feesten, rust. De bevolking houdt gelukkig nog steeds vast aan hun eigen tradities – de vele processies en tempelrituelen zijn daar een voorbeeld van – en omarmt ook alle verandering. Dat maakt Bali tot een heerlijke plek. Voor mij is Bali nog altijd thuiskomen en me realiseren hoe prachtig de wereld is, hoe geweldig om mensen uit de hele wereld te treffen, om te zien hoe tradities naast een enorme vooruitgang doorleefd worden. Ik heb het eiland zien groeien van dat ene stripje toerisme in Sanur naar wat het nu is – ook met alle minder fijne kanten die erbij horen, zoals de flinke vervuiling, en veel ‘Volendam-achtige’ taferelen. Toeristen die zich laten zegenen in tempels die niet de hunne zijn, bij een geloof dat niet van door hen belijd wordt. Attracties als Bali Swing, waar je in jurken gehesen wordt en er Instagrammable foto’s van je gemaakt worden tegen een groene achtergrond. Prachtige foto’s – als het je ding is. Voor mij zijn dat de kanten die ik minder aantrekkelijk vind – maar ze horen er wel bij en het is fijn dat er zo voor ieder wat wils is! Als toeristen blij worden. van verkleden in traditionele kleding – be my guest. Dat hoort namelijk ook bij Bali – vrijheid om dat te doen.

Eat Stay Write vindt op Bali plaats omdat het een perfecte mix is tussen schrijven, vakantie, en een omgeving waar al je zintuigen geprikkeld worden. Alles ruikt, voelt, klinkt, smaakt anders. De lucht voelt anders. En juist dat op scherp zetten van je zintuigen, zorgt ervoor dat je creatiever wordt – of dat nu gaat om de schrijfweken waarbij ik je leer schrijven of om de lifecoach week Het Project JIJ. Bali biedt alles.

Ik wil hieronder wel een paar vragen beantwoorden die ik vaak krijg:

  • Wat is het beste seizoen om Bali te bezoeken? Bali kent twee seizoenen: regen en droog. Als je in het regenseizoen gaat (november tot half april) dan zul je op de meeste dagen flink veel neerslag kunnen verwachten. Denk tropische plensbuien, die ergens tussen een halfuur tot een hele dag kunnen duren. De straten kunnen flink overstromen. De temperatuur blijft aangenaam, en tussen de buien door is het prima toeven buiten. Het Project JIJ vindt plaats van 1 tot en 8 mei – de ideale reistijd. De temperatuur bedraagt 28 graden, en doordat Bali een eiland is, waait er geregeld een fijne bries. In het najaar volgt wellicht nog een week op Bali, dat zal dan ergens eind oktober zijn, net voor de start van het regenseizoen.
  • Hoe zit het met vaccinaties tegen Covid? Die zijn nog steeds (januari 2023) verplicht op Bali. Zonder vaccinatie kun je Bali wel bezoeken, mits je een officiële artsenverklaring hebt dat je om medische redenen geen vaccinatie hebt ontvangen. Er wordt niet gekeken naar hoe oud je vaccin is, wel of je de volledige dosis hebt ontvangen.
  • Wat is het ‘echte’ Bali? Nou, zodra je landt, ben je op het echte Bali. Vaak bedoelen mensen met het ‘echte’ Bali het Bali zoals dat in tempo duluh was – 50 jaar geleden. Mocht je dat Bali willen zien, dan ben je dus 50 jaar te laat. Op Sanur tref je het nog enigszins aan, omdat daar de oudste hotels nog staan. Het echte Bali is alles: de hippe clubs, boetiekhostels, drukke straten, rustige wijkjes, tempels, de beste toprestaurants, de kneuterigste straatwarungs, de drommen Australische toeristen, de oudere toeristen die nog op tempo duluh hopen, de natuur, de vervuiling. Er wordt op Bali net zo goed getiktokt, er zijn tal van touristtraps, en ja, ook fantastische tempels, crematies op het strand en nog veel meer. Bali is dat leuke tentje waar je nasi campur of sateetjes eet, maar Kentucky Fried chicken, Bali is dure clubs met geweldige feesten en DJ’s, waar je bruscettas of croissantjes eet, en het is op een kleurig kussen in Seminyak ploffen, naar de zonsondergang kijken, terwijl een coverbandje iets van John Mayer speelt, de tempel waar je de keroncong muziek nog hoort.
  • Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen voor Dengue? Knokelkoorts – dengue fever – is geen pretje. Je kunt het krijgen wanneer je gestoken wordt door een vrouwtjesmug, die geïnfecteerd is. Je kunt zo ziek worden dat je in het ziekenhuis terecht komt. De grootste risico’s loop je tijdens het regenseizoen. Ook overdag kun je gestoken worden. Er wordt geadviseerd je goed in te smeren met een middel waar deet in zit. Ook zou je beter bedekkende kleding kunnen dragen – maar in de tropen is dat natuurlijk juist minder fijn. Wees alert op muggen, probeer niet te gaan zitten bij open watertjes en potten waar een laagje water inzit. Anti-muggenspul kun je van huis meenemen en dan bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met plaatselijke antimuggen melk. Smeer jezelf eerst in met zonnebrand en dan pas de antimuggenmelk. Draag ’s avonds liever lange mouwen en broeken. Ben je toch flink ziek? In Bali zijn genoeg goede ziekenhuizen, waar ook Engels gesproken wordt. Zorg er wel voor dat je een goede reisverzekering hebt die dit ook dekt.
  • Geld – hoe zit dat? Let’s talk money. Je betaalt op Bali in rupiahs. Op dit moment (januari 2023) is de wisselkoers ongeveer 61 euro = 1 miljoen rupiah. Ik adviseer je direct op het vliegveld wat te pinnen voor de eerste kosten, en verder geld te halen uit de ATM’s die je overal ziet. Helaas is scammen wel iets waar je rekening mee moet houden. Liefst heb je daarom twee passen van twee verschillende rekeningen bij je. Zorg er ten alle tijden voor dat je je pincode verborgen houdt voor omstanders en wees alert. Als je de keuze hebt, haal je geld uit de ATM van de BNI bank of de Mandiri bank. Je pasje moet wel op wereldwijd staan en het logo van Maestro of Cirrus hebben. Pin liever 3 miljoen per keer dan steeds 500.000 rupiah, zodat je altijd een poos vooruit kan.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close